Ashton Kutcher befektetései – pénzügyi üzenet a fiataloknak!

pénzügyi üzenet fiataloknak

Tudtad, hogy "Csak a szexre kellesz" egyik főszereplője Ashton Kutcher egy igen jó befektető?  Tudd meg milyen tanácsokat ad a fiatal generációnak! További befektetési ismeretekhez töltsd le a Befektetés Habbal oktatócsomag 34 oldalát innen!

2016. február 14.
szerző:
Alkér Orsolya

Oszd meg mással is!

Az elmúlt időszakban sokat foglalkoztat az a probléma, hogy egy tátongó űr van a pénzzel való okos gazdálkodás, a pénz befektetése és a fiatalok érdeklődési köre között. 

A fiatalok nagy részét egyszerűen nem érdekli a pénzzel való bánásmód megtanulása. Pedig, ha nem érdekli őket, akkor nem is fognak semmilyen pénzügyi ismeretet felszedni, és rossz pénzügyi döntéseket hoznak majd.  A tapasztalat azt mutatja, hogy eszükbe se jut, hogy ez egy fontos témája lehet az életüknek, mindaddig, amíg bele nem ugranak egy olyan adósságba, amelyből csak nagyon nehezen jönnek ki.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a rossz tapasztalat az egyetlen módszer, amellyel fel lehet kelteni az emberek érdeklődését a pénzügyeik megtervezése,  és a pénzzel való gazdálkodás megtanulása iránt.

Bevallom velem sem volt ez másképpen, hiszen engem sem tanítottak sem a szüleim, sem az iskola a legfontosabb pénzügyi alapokra (és ugye Te sem gondolod, hogy a jó öreg takarékbélyeg gyűjtés bárkit is megmentett sokszor öngyilkosnak tűnő pénzügyi döntéseitől… hiszen, akkor nem itt tartanánk, hanem a gazdag néppé válás útján. Hiszen a 20-30-40 évvel ezelőtt, és azóta hozott jó pénzügyi döntések hatására egy egyre gazdagodó magyar társadalmi réteg alakulhatott volna ki  Magyarországon, minden esemény ellenére.)

Amint azon gondolkoztam, hogyan tudnám a fiatal nemzedékhez eljuttatni a pénzügyi tervezés és befektetés legegyszerűbb alapismereteit, amelyek segítségével 50-60 éves korukra kisebb vagyont építhetnének (több száz millió forinttal – igen jól olvasol)  az jutott eszembe, hogy egy sztár, … igen egy sztár, akit majmolnak, tudna olyan hatással lenni rájuk, hogy  ruházkodás, stb. mellett talán az okos pénzügyi döntéseket is elkezdenék másolni.

…és ekkor került a szemeim elé az interneten (businessinsider oldalán) egy cikk, egy sztárral, akiről csak nagyon kevesen tudják, hogy egy tapasztalt befektető. Aki a filmekkel keresett pénzt nem elherdálja, hanem befekteti.

Ashton Kutcher pénzügyi ünete fiataloknak

Ashton Kutcher rengeteg szerepet játszott már élete során

Talán Te is fel tudsz sorolni néhány szerepét:  Míg a jackpot el nem választ  (az egyik kedvencem), Jobs (másik kedvencem),   Bérgyilkosék, Szerelem sokadik látásra, stb. de a fiatalok talán Csak szexre kellesz c. filmet említenék először a neve hallatán.

Sokan talán nem is tudják, de mielőtt híressé vált volna Aston Kutcher, takarító fiútól elkezdve kőműves kisegítőn keresztül dolgozott húsfeldolgozó üzembe, ahol szarvasokat nyúzott és tisztított.  Első munkája fűnyírás volt, ekkor még csak tinédzser évei elején volt. Amikor elég idős lett ahhoz, hogy a tetőre másszon, tetőfedéssel is foglalkozott. Többek között dolgozott raktárakban, karbantartóként, szupermarketben, mosogatott éttermekben,  szénát bálázott, és kőműves munkát is végzett. 

A színészet mellett Ashton Kutcher befektető is. Társalapítója a THORN-nak, amely egy emberi jogokat védő szervezet, további az A Plus nevű digitális média cégnek is társalapítója, továbbá az elmúlt pár évben egyre több start-up vállalkozás elindulását is segítette. 2011-ben társalapítója volt az A-Grade Investment nevű kockázatkezelő vállalatnak, továbbá 2015-ben befektetett a dinamikusan fejlődő Sound Ventures-be, az Airbnb-be, az Uber-be (itthon nem lenne talán emiatt a taxisok kedvence), valamint az Acorns-ba is.

Vajon miért döntött Ashton Kutcher a befektetések mellett? Hogyan tanult meg bánni a pénzzel? Milyen tanácsokat adhat, mint pénzügyi befektető? Mi inspirálta, hogy start-upokba fektesse pénzét? Milyen start-upokba fektet?

Mi inspirálta, hogy start-upokba fektesse pénzét?

“Észrevettem – mondja -, hogy nagyon sok kezdő vállalkozás sokkal jobb egyszerűbb, és könnyebb megoldásokat talál ki a mindennapi problémák megoldásához, mint mások. Nekem meg megvan a képességem arra, hogy ezeket eljuttassam a tömegekhez. ”

Kutcher sokat gondolkozik olyan megoldásokon, amik egyszerűbbé teszik a mindennapi életet, viszont időhiány miatt nem tudja megvalósítani ötleteit. Szóval megkeresi azokat az embereket, akik éppen ezen ötletek kivitelezésén dolgoznak, és befektetek a sikerükbe.

Mi az, ami megfogja egy cégben, amiért befektet egy cégbe?

Motivált  embereket keres, akik nem ijednek meg a kemény munkától, ugyanakkor meg van a kellő szaktudásuk és eszük a munkához. Mindig megfigyeli, hogy melyek azok a  „fájó pontok” a mindennapi életben, amelyek megoldására nagyon sok ember vágyik,  és/vagy amelyekre az emberek  elavult módszereket használnak.

Az ötlet,  ami igazán leveszi a lábáról, nem más, mint olyan nyilván való dolgok, amikre a reakció: „Hát persze, hogy ezt így kéne csinálni!”. Vagy amikor egy ötlet annyira beindítja a fantáziáját, hogy órák hosszát gondolkozik a különböző lehetőségeken, és az ötlet alkalmazásain.

Melyik befektetését tekinti Kutcher a legjobb befektetésének?

“A kapcsolataimat – és az arra szánt időt, hogy megismerjem az embereket, hogy mi  az, ami motiválja őket, mi az, ami kihívás számukra.  Ezeket a dolgokat gyakran nem veszik figyelembe a  befektetők, pedig igen is fontos! A legtöbb befektető csak a megtérülésre és a számokra kíváncsiak, és elfelejtik hogy az igazi lehetőség valójában az, mint hogy kivételes emberekkel együtt menjünk végig az úton.” – mondja

A befektetések melyik területe izgatja legjobban a fantáziáját?

“Hosszú út áll előttünk, hogy emberek milliárdjait tegyük egy kicsit boldogabbá.  Az emberek életében sok mindenre van szükséglet, és  befektetni ezek megoldásában nagyon inspiráló számomra. Az embereknek nem elviselni kellene az életet, hanem inkább  egy felfedező útnak kellene tekintenie, amely során kíváncsian várjuk, hogy mi fog most történni?” – tartja.

Mi volt az első dolog, amire félre tett pénzt?

13 éves korára  1400 dollárt, közel 400 000 Ft-t takarított meg. Iskola után és hétvégéken rendszeresen dolgozott, és minden megkeresett centet egy megtakarítási számlára tett.  Bár arról nem tudni 18 éves korára mennyi pénze volt, de ha 13 évesen már 400 000 forintot összegyűjtött, 18 évesen valószínű, megvolt az első milliója (forintban… vagy dollárban?)

Milyen hasznos tanácsot osztana meg a fiatalokkal?

“Ne költsd el addig a pénzedet, amíg nincs egy jól átlátható terved, amíg nem látod a siker és a bukás lehetséges kimeneteleit! Az én esetemben, egyszer csak azt vettem észre, hogy vállalkozok, befektetek, de  pénzügyeimet túlzott optimizmus jellemezte.  Vakon hittem abban, hogy azért mert úgy gondoltam, hogy valaminek biztosan működnie kell, attól még működni is fog. Ezért gyakran túl sokat fektettem be olyan dolgokba, amelyek nem működtek. ” – mondja.

Ashton Kutcher pénzügyi ünete fiataloknak 2
“Az optimizmus jó, –  de csak akkor, ha azt  a számok  is alátámasztják. “

Kutcher legijesztőbb pénzügyi döntése első otthonának vásárlása volt. Miért? Mert hitelre vette, és a hitel nagyobb volt, mint amennyi pénze valójában volt.  „Nem alszom jól, ha másoknak tartozom. Azt gondolom hogy a szabadság az, amikor rugalmasan dönthetünk a  választási lehetőségek közül, és amikor adósságod van, akkor az megakadályoz abban, hogy rugalmasan dönts.”

Mit gondolsz, Kutcher mit javasolna, ha megkérdeznéd, mibe fektess?

“Először: MAGADBA! – mondja. Duplázd meg ismereteidet,  tudásodat, növeld motivációdat! Aztán: Figyelj! Ha egy élelmiszerboltban dolgozol, fordíts figyelmet azokra a termékekre, amelyeket nem tudsz eladni, valamint az új dolgokra, amik nagyot ütnek. Ha vállalkozó vagy,  vizsgáld az új dolgokat, amik felbukkannak a piacon. Ki mit használ? Bejön nekik? Ha nem, miért nem? Képezd magad folyamatosan!

Túl gyakran az emberek arra spekulálnak, amely más embert gazdaggá tett és elfelejtik, hogy a saját helyzetüket megvizsgálva döntsenek befektetéseikről.  Abba fektess pénzt, amiben hiszel, és amiről azt szeretnéd, valósággá váljon! A legrosszabb esetben elveszíted a pénzed… de legalább tettél azért, amiről azt szeretted volna, hogy valósággá váljon!”

Hát íme egy sztár.

Aki talán inspirálja a fiatalokat. Bár ha nincs meg az érdeklődésük… akkor persze nagyon nehéz. Mégis azt gondolom, hogy megéri.  Megéri elmesélni ezt a történetet… hogy van ilyen is, amikor 13 évesen saját maga 400 000 forintot gyűjtött össze. Valahol el kell kezdeni minden szülőnek, és ha a gyermekkorban (5-14 év) a pénzügyi nevelés kimarad, akkor később már sokkal nehezebb behozni azt.

Persze azért vannak fiatalok, akik tudják, hogy fontos a pénzügyeikkel foglalkozni, és vannak szülők, akik beíratják hozzánk csemetéiket a Richfort Pénzmágusképző táborba, ahol a fiatalok saját szavait használva: “Kinyílt előttem a világ. Megértettem azt, hogy milyen lehetőségeim vannak”.  De még mindig ők vannak kisebbségben.

Amennyiben Richfort Pénzmágusképző (12-23 éveseknek) táborunk érdekel Téged, kérlek hívd a +36 (1) 414-3065-ös telefonszámot!

Biztonságos és sikeres befektetésekhez segítséget itt találsz:
Befektetés Habbal oktatócsomag – 250 oldalas könyv 7 befektetés tervező kalkulátorral
– Befektetői észjárás a´la, Warren Buffett tanítómestere, Benjamin Graham –

Klikk ide a segítségért!

Szólj hozzá!