2% vagy 0,07% avagy miért olyan fontosak a befektetés költségei?

Ha a befektetésed költsége "csak" 2%, akkor az hosszú távon felemészti a befektetésed hozamának nagy részét, így rengeteg pénztől esel el. Ezt csak kevesen tudják, mert a 2% olyan kevésnek tűnik.  Pedig nagyon sok. Töltsd le a Befektetés Habbal oktatócsomag 34 oldalát ingyen és tudj meg többet erről! Ne hagyd, hogy rászedjenek!

2016. február 10.
szerző:
Alkér Orsolya

Oszd meg mással is!

Miért fontosak a befektetés költségei?

Lehet, nem tűnik túl nagynak a 2%-os költség egy befektetésen, azonban hosszú távon valójában nagyon sok pénzedet “tünteti el” és jelentősen felemészti befektetésed hozamát.

Gondolj csak bele! 

Tegyük fel, hogy 10 000 Ft-ot befektetsz, amihez 18 évig nem nyúlsz.  Ha évi 6%-os kamat van rajta, és nincs költsége, akkor a 18. év végén 28 500 Ft-od lesz.

De nézzük az érem másik oldalát!

Ha csupán 2% költsége van a befektetésednek évente, akkor befektetésed 18 év után már nem 28 500 Ft-ot ér majd, hanem csak 19 800 Ft-ot.  8700 forintot pedig költségekre költötted. Így emészti fel a 2%-os költség a befektetésedet!

Talán ezeknél a kis számoknál nem kapsz rögtön a szívedhez, de ha egy vagy két nullát hozzáképzelsz a számokhoz, akkor lehet, hogy már nehezebben veszed a levegőt!

A következő ábra jól szemlélteti, hogy miért is olyan fontosak a költségek:

befektetés költségei

FONTOS! Bár ez az ábra jól szemlélteti a költségek jelentőségét, azonban az infláció mértékével nem számol.

A költségek valójában olyanok, mint az elveszített pénz, hiszen az nem a Tied és már nem tudod újra befektetni, mint a „nyereséget”.

Melyik befektetés esetén alacsonyak a költségek? 

John BogleJohn Bogle találta ki az indexkövető alapokat, amelyek költsége jelentősen kevesebb,  mint a befektetési alapok protfóliójába való befektetés költsége. Így például a Vanguard S&P500 indexkövető alapba átlag fektetni 82%-kal kevesebb befektetési költséggel lehetséges a többi befektetési lehetőséget figyelembe véve, és így sokkal több pénz marad a zsebedbe.

A befektetési költséged azonban még alacsonyabb is lehet! Az ETF-ekbe való befektetés akár 0,07 %-os (vagy még kisebb, akár 0,05%-os) költségekkel is lehetséges.

Nézzük, mint jelent ez ha 1 millió forintot fektetsz be!

1) Ha 2%-os költséggel fekteted be egy befektetési alapba, akkor az éves költség 20 000 Ft
2) Ha Vanguard S&P500 indexkövető alapba fektetsz az éves költség 5000 Ft
3) Ha Vanguard S&P500 indexkövető alap ETF-be fektetsz, akkor az éves költséged 700 Ft

Ha nem akarsz elmélyülni a befektetések világába, akkor az egyik legjobb út számodra, ha robotpilóta módszerrel (azaz minden hónapban) automatikusan vásárolsz Vanguard S&P500 indexkövető alapot vagy annak ETF-jét. Ezzel a módszerrel ha elég korán kezded, és 50 ezer, 100 ezer vagy 150 ezer forintot fektetsz be havonta, akkor könnyen elérheted, hogy több 100 millió forint vagyont halmozz fel 30-40 év alatt.

Ha nem tudod, mikor fordul a piacon a trend, akkor is érdemes elkezdeni robotpilóta módszerrel befektetni az S&P 500 indexkövető alapba, amelynek 10 éves átlaghozama John Bogle előrejelzése szerint ebben az időszakban 4% lesz, amelyhez hozzájön a 2%-osztalék. Tehát 6%-os éves hozamra lehet 10 éves átlagban számítani!

Ekkor azonban érdemes figyelembe venni a következő stratégiát: minél alacsonyabban van az S&P 500 index, annál több pénzt érdemes befektetni.

Biztonságos és sikeres befektetésekhez segítséget
itt találsz:
Befektetés Habbal oktatócsomag – 250 oldalas könyv 7 befektetés tervező kalkulátorral
– Befektetői észjárás a´la, Warren Buffett tanítómestere, Benjamin Graham –

Klikk ide a segítségért!

Szólj hozzá!