2% vagy 0,07% avagy miért olyan fontosak a befektetés költségei?

Ha a befektetésed költsége "csak" 2%, akkor az hosszú távon felemészti a befektetésed hozamának nagy részét, így rengeteg pénztől esel el. Ezt csak kevesen tudják, mert a 2% olyan kevésnek tűnik.  Pedig nagyon sok. Töltsd le a Befektetés Habbal oktatócsomag 34 oldalát ingyen és tudj meg többet erről! Ne hagyd, hogy rászedjenek!

2016. február 10.
szerző:
Alkér Orsolya

Oszd meg mással is!

Miért fontosak a befektetés költségei?

Lehet, nem tűnik túl nagynak a 2%-os költség egy befektetésen, azonban hosszú távon valójában nagyon sok pénzedet “tünteti el” és jelentősen felemészti befektetésed hozamát.

Gondolj csak bele! 

Tegyük fel, hogy 10 000 Ft-ot befektetsz, amihez 18 évig nem nyúlsz.  Ha évi 6%-os kamat van rajta, és nincs költsége, akkor a 18. év végén 28 500 Ft-od lesz.

De nézzük az érem másik oldalát!

Ha csupán 2% költsége van a befektetésednek évente, akkor befektetésed 18 év után már nem 28 500 Ft-ot ér majd, hanem csak 19 800 Ft-ot.  8700 forintot pedig költségekre költötted. Így emészti fel a 2%-os költség a befektetésedet!

Talán ezeknél a kis számoknál nem kapsz rögtön a szívedhez, de ha egy vagy két nullát hozzáképzelsz a számokhoz, akkor lehet, hogy már nehezebben veszed a levegőt!

A következő ábra jól szemlélteti, hogy miért is olyan fontosak a költségek:

befektetés költségei

FONTOS! Bár ez az ábra jól szemlélteti a költségek jelentőségét, azonban az infláció mértékével nem számol.

A költségek valójában olyanok, mint az elveszített pénz, hiszen az nem a Tied és már nem tudod újra befektetni, mint a „nyereséget”.

Melyik befektetés esetén alacsonyak a költségek? 

John BogleJohn Bogle találta ki az indexkövető alapokat, amelyek költsége jelentősen kevesebb,  mint a befektetési alapok protfóliójába való befektetés költsége. Így például a Vanguard S&P500 indexkövető alapba átlag fektetni 82%-kal kevesebb befektetési költséggel lehetséges a többi befektetési lehetőséget figyelembe véve, és így sokkal több pénz marad a zsebedbe.

A befektetési költséged azonban még alacsonyabb is lehet! Az ETF-ekbe való befektetés akár 0,07 %-os (vagy még kisebb, akár 0,05%-os) költségekkel is lehetséges.

Nézzük, mint jelent ez ha 1 millió forintot fektetsz be!

1) Ha 2%-os költséggel fekteted be egy befektetési alapba, akkor az éves költség 20 000 Ft
2) Ha Vanguard S&P500 indexkövető alapba fektetsz az éves költség 5000 Ft
3) Ha Vanguard S&P500 indexkövető alap ETF-be fektetsz, akkor az éves költséged 700 Ft

Ha nem akarsz elmélyülni a befektetések világába, akkor az egyik legjobb út számodra, ha robotpilóta módszerrel (azaz minden hónapban) automatikusan vásárolsz Vanguard S&P500 indexkövető alapot vagy annak ETF-jét. Ezzel a módszerrel ha elég korán kezded, és 50 ezer, 100 ezer vagy 150 ezer forintot fektetsz be havonta, akkor könnyen elérheted, hogy több 100 millió forint vagyont halmozz fel 30-40 év alatt.

FONTOS és AKTUÁLIS! Éppen eső piacban vagyunk. Ebben az évben az S&P500 index több, mint 10%-ot esett már. Ma (2016. február 11-én) újból éves mélypontot ért el.  Az eső piactól nem kell megijedni. időről időre van gazdasági visszaesés, aztán emelkedés, visszaesés, majd újból emelkedés…. Egy így zajlik. Ez azt is jelenti, hogy az eső piacnak egyszer vége lesz és akkor emelkedés kezdődik. Minél alacsonyabb áron tudsz vásárolni, annál nagyobb lesz a hozamod. Ezért ezekben az időkben érdemes várni, és megvárni, amíg a piaci trend elkezd megfordulni.

Ha nem tudod, mikor fordul a piacon a trend, akkor is érdemes elkezdeni robotpilóta módszerrel befektetni az S&P 500 indexkövető alapba, amelynek 10 éves átlaghozama John Bogle előrejelzése szerint ebben az időszakban 4% lesz, amelyhez hozzájön a 2%-osztalék. Tehát 6%-os éves hozamra lehet 10 éves átlagban számítani!

Ekkor azonban érdemes figyelembe venni a következő stratégiát: minél alacsonyabban van az S&P 500 index, annál több pénzt érdemes befektetni.

Biztonságos és sikeres befektetésekhez segítséget
itt találsz:
Befektetés Habbal oktatócsomag – 250 oldalas könyv 7 befektetés tervező kalkulátorral
– Befektetői észjárás a´la, Warren Buffett tanítómestere, Benjamin Graham –

Klikk ide a segítségért!

Szólj hozzá!