3 dolog, amit a Bitcoin-ról tudnod kell

A Bitcoin az első decentralizált virtuális valuta, amely technológiai háttere alapjaiban változtatja és már változtatta is meg a jelenlegi pénzrendszerünket. Miért, és hogyan? Azért, mert pénzügyi tranzakciós lebonyolítását egy olcsóbb, átláthatóbb, folyamattá tette.

2018. január 12.
szerző:
Alkér Orsolya

Oszd meg mással is!

A Bitcoin az első decentralizált digitális valuta. Mit is takar ez a mondat? Hogyan működik a az arany működését alapul vevő, a pénzvilágot felforgató Bitcoin? A Bitcoin fizetési rendszere egy decentralizált hálózatban történik, amelyen belül minden tranzakció nyilvános és szabályszerűségét a rendszer közössége ellenőrzi. Elsőre talán furcsa és érthetetlen ez az egész, ezért összefoglaltuk azt a 3 FONTOS dolgot, amelyet érdemes tudnod a Bitcoinról.

Ebben a cikkben három fontos dolgot tanulhatsz meg a Bitcoin-ról:

  1. Mit jelent az, hogy virtuális pénz?
  2. Mit jelent az, hogy decentralizált?
  3. Mit jelent mindez a hétköznapokban?

 

Ha a Bitcoin egy virtuális pénz, akkor mindenek előtt kezdjük egy alapvető kérdéssel: Mi a pénz?

A pénz az az eszköz, amit értékcserére használunk. A történelem során számos dolgot használtunk pénzként: kagylókat, nemesfémet, sót… A legnépszerűbb azonban az arany volt. Mivel ritka, ezért értékes, és mivel kézzelfogható, ha a kezedben tartod, feltehetően a tiéd. Évezredeken keresztül működött, a fennálló társadalmi rendtől és intézményrendszertől függetlenül. Az arany bizonyítottan bevált.

A változás útja az aranytól a virtuális pénzig

Ezt követően jelent meg az újítás papírpénz formájában. Ha belegondolunk, nehéz lehetett eladni a papírpénz koncepcióját valakinek, aki világéletében aranyat használt. Hogyan is lehet bízni egy darab papírban a nemesfém helyett? Kezdetben a papírpénz csupán a nemesfém reprezentációjaként működött. Egyfajta „igazolás” volt arról, hogy te valójában tulajdonosa vagy egy bizonyos mennyiségű aranynak, amelyet anyagi éppen egy kincstári széfben tárolsz. Az emberek tehát sohasem a papírpénzben bíztak, hanem a kormányban, hogy az megtartja az aranyat a számukra.

A 70-es években az USA megszüntette a dollár arany fedezetét, és ma az USA dollár valójában egy „fiat” pénz. A fiat latin szó, a fedezet nélkül forgalomba hozott pénzeszközt jelöli.

Magyarul felejtsük el az aranyat, és egyezzünk meg abban, hogy a pénz ér valamit, jó?

Úgy tűnik, hogy ez a koncepció bevált, mert mindannyian fiat pénzt használunk, és nincsen senkinek „kemény valutája” vagy kézzelfogható pénze. A papírpénznek vannak előnyei és hátrányai. A legnagyobb hátránya az, hogy könnyű hamisítani. Szinte bárki tud nyomtatni papírt otthon. Ez az arany esetében gyakorlatilag kizárt. De azért valami előnyének kell lennie, ha már ennyi ideje használják, nem igaz?

A fiat pénz tulajdonképpen a digitalizációnak egy formája. Ez annyit tesz, hogy számokkal, számsorokkal dolgozunk, nem fémekkel. így sokkal könnyebb a pénzt számolni, kezelni és mozgatni. Valójában, akár hiszed, akár nem, a pénz nagy része ma csupán szám a számítógépekben.

#1 dolog – Mi az a virtuális pénz?
Várjunk csak! Ha a pénz digitális, akkor hogyan is működik tulajdonképpen?

Ha van egy virtuális adatom, ami egy dollárnak felel meg, mi akadályoz abban, hogy lemásoljam egymilliószor, és így legyen egymillió dollárom? Ez a „kettős költés” problémája. Ennek kiküszöbölését célozta az egyre erősödő centralizáció. Központilag tartják számon egy főkönyvben, hogy kinek mennyi pénz van a tulajdonában, és a pénzmozgásokat is itt regisztrálják, hogy mindig frissek legyenek az adatok. Mindenkinek van egy számlálja, és ez a központi főkönyv minden számlamozgást lekövet. Mindannyian bízunk a bankokban, és a bankok bíznak a számítógépekben, úgyhogy a megoldás egy központosított főkönyv egy központi számítógépes rendszerben.

Válasz a pénzügyi válságra: Bitcoin avagy Bankok nélküli pénzrendszer

A 2008-as nagy pénzügyi válság eredményeképpen alapjaiban rendült meg a bizalom a bankrendszerben. Egy kutató publikált egy cikket, amelyben kidolgozott egy javaslatot arra, hogy hogyan oldható meg a „kettős költés problémája” központosított megoldás nélkül – magyarul: a bankok kihagyásával. A megoldásnak a Bitcoin nevet adta. A cikkben elmagyarázta, hogyan lehetséges egy olyan főkönyvet létesíteni, amely nem egy központi bankhoz vagy bankrendszerhez van kapcsolva, hanem egy decentralizált hálózathoz. Ez elég zavarosan hangzik elsőre, de legjobb esetben is scifinek tűnik. Hogy működhet valami decentralizáltan? Valójában már tudod a választ, hiszen ahogy ezeket a sorokat olvasod, te is egy decentralizált megoldást használsz éppen: az internetet.

Gondolj csak bele: senki nem birtokolja az internetet. Ez a legelterjedtebb és legerőteljesebb hálózat, amit valaha is megalkotott az emberiség, mégsem létezik „Internet Zrt.”, nincs egy tulajdonos cég mögötte, magyarul decentralizált. Számos egyén és magánvállalkozás építi az internet infrastruktúráját cégeken, határokon és ideológiákon is átívelve, és működik – hála a profitmotiváltságnak és a gazdasági érdekeknek. Namármost ha az internet decentralizálja az információs technológiát, a Bitcoin hogyan decentralizálja a pénzt?

#2-dik dolog – Mit jelent az, hogy decentralizált rendszer?
Í
me a nagy DURRANÁS – A Bitocoin nem más, mint egy decentralizált főkönyvi rendszer – ami nyilvánosan hozzáférhető

A Bitcoin rendszerben az „érmék”, illetve valójában a tranzakciók mind-mind rögzítésre kerülnek egy főkönyvben. Eddig nincs semmi újdonság. A nagy durranás a Bitcoin-nal az, hogy ez a főkönyv – az eddigi rendszerrel ellentétben – nyilvánosan hozzáférhető a rendszerben résztvevők számára. Nemcsak hogy nyilvános és hozzáférhető, de maga a közösség tárolja. Emberek ezreinek van digitális másolata erről a főkönyvről, bárki letöltheti és ellenőrizheti az adatokat.  Ez jelenti azt, hogy decentralizált. Mivel nem egy  központi szerv tartja a kezében az ellenőrzés jogát.

A Bitcoin rendszerben a számlák helyett a pénz virtuális pénztárcákhoz kötött címek között mozog, nagyjából ugyanúgy, mint egy email rendszer esetében. Sokna elsőre aggasztónak találhatják a nyilvános főkönyv gondolatát. Nem vet ez fel problémákat a személyes adatok védelme területén? Mint minden adatvédelmi kérdés, ez is bonyolult. Bármit is hallottál eddig a Bitcoinról – valójában nem teljes mértékben névtelen és azonosíthatatlan.

 


Nyilvánosság és adatvédelem? Avagy hogy működik a Bitcoin decentralizált főkönyvi rendszere?

Sokan kételyeket támasztanak a rendszert biztonsági szempontból. Ha azonban jobban belegondolsz, ez nem biztonsági probléma. Próbálj meg úgy gondolni a Bitcoin rendszerre, mint az angol nyelv rendszerére. Feltehetően feltörheted az Oxford Szótár szerverét, és megváltoztathatod néhány szó jelentését, definícióját, de ezzel nem okozol komoly problémát. Rengeteg másolata van a szótáraknak a világ minden részén, így aztán senkit nem verhetsz át azzal, hogy néhány példányt átírsz. A Bitcoin rendszerben a „szótár”, ami lehetővé teszi, hogy mindenki átlássa a valós mozgásokat, maga a főkönyvi hálózat, amelynek a neve Blockchain.

Most már érted, hogy mit jelent az, hogy a Bitcoin digitális, és decentralizált, de miért fontos egyáltalán ez az egész?

# 3-dik dolog – Mit jelent ez a hétköznapokban?

A Bitcoin tényleg meg fogja változtatni a világot? Erre a kérdésre szeretnénk mindannyian választ kapni. Először is, vegyük figyelembe, hogy a Bitcoin nem kötött semmilyen földrajzi egységhez. Ha a gazdasági mutatók zuhannak, vagy a kormányok változnak, a Bitcoin-ra ez nem lesz hatással, ellentétben a most alkalmazásban levő valutákkal. A legnagyobb nyertesei ennek az új rendszernek feltehetően azok az ázsiai és afrikai országok, ahol ugyan van internet, de a bankhálózatok rettenetesen rosszak és drágák.

Én a bankomon keresztül küldhetek pénzt a világ bármely pontjára, azzal együtt, hogy a folyamat elég lassú és drága. Ezzel éles kontrasztban áll pl. Kenya, ahol a mobil telefonos perceiket használják pénzként, ezzel intézik a napi bevásárlásaikat. Argentínában az emberek a feketepiacon váltanak pénzt, mert az infláció miatt lehetetlenség pénzt félretenni biztonsági tartaléknak vagy nyugdíjnak. Ezeknek az embereknek földrajzilag nem kötött, globális digitális valutára van szükségük – amely akkor is működik, akkor is értékes, amikor egy adott ország kormánya vagy bankjai nem működnek.

A Bitcoin nem csupán gazdasági, hanem technológiai alternatívát is kínál.

A dollárok csupán számsorok egy számítógépen, amelyet egy darab papír jelenít meg. Ez többszáz évvel ezelőtt még arany-tulajdont testesített meg. A Bitcoin azonban a 21. század gyermeke: képes sok olyasmire, amiért az emberek „okospénz”-nek nevezik. Pontosan ugyanazért, amiért a mobiltelefonokat ma okostelefonoknak hívjuk. Mert sokkal több lehetőség rejlik bennük, mint a pár évtizeddel korábbi mobiltelefonokban. Most nem megyünk bele a részletekbe, de a Bitcoin-nak vannak olyan tulajdonságai, amelyeket a régi típusú pénzeszközök nem rendelkeznek. Pl. színes érmék, okos szerződések, és többszörös hitelesítés rendszere.

Ki fogadja el a Bitcoint?

A vállalkozások a világ minden táján elkezdték elfogadni a Bitcoint, olyan nagy nevek is, mint pl. a Microsoft, az Amazon, az Apple, a Tesla és számos légitársaság. Ma már nagyon sok szolgáltatásért lehet Bitcoin-ban fizetni. A Bitcoin hatását nehéz felmérni. Egy egész komoly kutatás, mozgalmak és iparág épült rá, hasonlóan ahhoz, amikor a 90-es években azzal foglalkoztunk, hogy „mi ez az internet izé”.

 

ÚJDONSÁG!

Kriptovaluta EXPO 2018. április 28.

Gyere el és tudd meg, hogyan profitálhatsz a kriptovalutákból!

Részletek hamarosan!

Forrás: link99bitcoins.com

 

Szólj hozzá!