Hogyan készíts pénzügyi tervet 2017-re, és vezess családi kasszát hogy jusson is és maradjon is?

Az év eleje nagyszerű alkalom arra, hogy elkészítsd az éves pénzügyi tervedet, amelyet ezzel az ingyenesen letölthető családi kassza tervezővel és a hozzá tartozó útmutatóval könnyen megtehetsz.

2017. január 03.
szerző:
Alkér Orsolya

Oszd meg mással is!

11 gyors & fontos kérdés, amelyet tegyél fel magadnak MOST, amikor elkészíted pénzügyi tervedet 2017-re! (saját érdekedben!)

1) Van-e megtakarításod?
Ha igen mennyi profitot hozott 2016-ben? Ha nem vagy elégedett, akkor kérdezd meg magadtól: biztosan jó helyen van-e a pénzed? Ha 2016-os év egy remek év volt Neked, akkor is állj meg egy pillanatra és gondold át, hogyan tovább? Hogyan készítsd el pénzügyi tervedet 2017-re?  (ingyenes családi kassza útmutatót innen töltheted le)

2) Ha nincs megtakarításod, akkor holnaptól legyen!
Most még hónap eleje van… fizess magadnak is! Ez alatt azt értem, hogy először fizess magadnak, és tedd félre a január havi fizetésed egy részét! Tedd ezt szokásoddá! Döntsd el, és írd bele pénzügyi tervedbe, hogy mennyit fizetsz maradnak minden hónap elején, azaz mennyi pénzt takarítasz meg!

3) Mennyi adósságot hoztál magaddal 2017-re?
Számold ki, hogy mennyit kell még törlesztened a hitelkártya egyenleged miatt vagy jelzálogért, stb. Ne csak egy pillantást vess ezekre a számokra, nézd át őket jól! Okosabb tisztában lenned a jelenlegi  helyzettel, mint a szőnyeg alá seperni. Legyenek ezek a számok az ez évi pénzügyi terved kulcselemei!

4) Ha van hitelkártyád helyesen használtad azt 2016-ban?
Vedd számba, hogyan használtad a hitelkártyád eddig és az mibe került Neked? Mekkora kamatot számítottak fel, mert nem töltötted fel időben a számládat? (nézd meg az egyenlegközlőket!) Időben rendezted a hiteledet? Mennyit nyertél az időben rendezett hiteleddel? A vásárlásaid után mekkora összeget írtak jóvá a számládon? Ha átgondolt pénzügyi tervet állítasz össze, akár nyerhetsz is a hitelkártyával! FONTOS! Azonban, ha túl magas a hitelkártyád fenntartási díja a kamatok miatt, továbbá tudod magadról, hogy nem szoktad időben feltölteni, akkor rendezd a számlád, és szüntesd meg azt! A családi kassza táblázat rendszeres vezetése megóv téged a hitelkártyád helytelen használatától.

5) Mennyi pénzt kerestél 2016-ban? Mennyi pénzt akarsz keresni 2017-ben?
Hogyan kereshetsz többet? Gondolt át, van-e olyan lehetőséged, amellyel növelheted a jövedelmed! Van még olyan dolog, amivel szívesen foglalkozol? Vállalnál korrepetálást? Esetleg valamilyen munka utáni részmunkaidős állást? Vagy esetleg vannak régi holmijaid, amelytől szívesen megszabadulnál? Add el őket és azt a pénzt fektesd be! Írd be ezt is pénzügyi tervedbe!

6) Hogyan akarsz megtakarítani 2017-ban, min tudsz spórolni?
Állíts fel pénzügyi tervedet, és kezdd el vezetni a családi kasszát, ha még nem tetted! Ehhez itt találsz egy ingyenes letölthető táblázatot és hozzá útmutatót: Most kattints!>>

7) Betartottad a költségvetésed 2016-ban?
Ha nem, miért nem? Ha eltértél a pénzügyi tervedtől, akkor itt az ideje ezt a hibát javítani! Ehhez nyújt neked nagy segítséget a családi kassza rendszeres vezetése! Elképzelhető, hogy a céljaidat túl szubjektíven, irreális perspektívából állítottad össze, vagy egyáltalán nem volt költségvetési terved. Az újév új lehetőségeket ad Neked, itt az ideje, hogy elkezdj tervezni!

8) Hogyan fogsz gazdálkodni pénzeddel az újévben?
Ha eddig minden kérdésre megadtad a választ, akkor tudod, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Ez alapján optimalizáld a költségvetésed. Egy kevésbé szigorú költségvetést könnyebb tartani, ha idén volt költségvetésed, akkor azt kell jobban strukturálnod.

9) Van “sürgősségi pénzed”?
Sohasem tudhatod biztosan, mit hoz Neked a jövő: hirtelen egészségügyi problémát, váratlan elbocsátást, esetleg visszaesést az üzleti életben. Győződj meg róla, hogy a sürgősségi pénzed (6-12 hónap megélhetési költsége) rendben van-e, hogy ilyen problémák esetén kihúzzon a bajból. Ha nincs “sürgősségi pénzed”, akkor mindenképpen hozz létre egy ilyen jellegű megtakarítást is, akár havonta, erre elkülönítve apránként! Ezt is írd be e a pénzügyi tervedbe!

10) Melyek azok a pénzügyi szokásaid, amelyek szegénnyé tesznek?
Vedd sorra azokat a tevékenységeket a napi, vagy havi rutinodban, amelyeken tudnál spórolni – legalább egy 500 Ft-t! Melyek lehetnek az ilyen rutinszerű tevékenységeid? A munkahelyedről rendszeresen kijársz étteremben ebédelni? Ha főznél magadnak, sokat spórolhatnál! Nagy a kísértés, hogy új ruhákat vásárolj? Mit szólnál, ha csak átalakítanád a régieket?

11) Milyen befektetéseket ismersz, amelyek nem 1%-ot, hanem többet hoznak?
Ha nem ismersz ilyeneket, vagy még nem mertél elkezdeni befektetni, akkor tervezz be tanfolyamot, egy könyvet, vagy egy oktatócsomagot az évre, amelyet elolvasol, hogy megtakarításaidat jobban tudd fialtatni, és okosabban bánj a pénzzel.

Ne feledd, az újév új lehetőségeket hoz mindenki számára. Tervezd hát az évet sikeresre! Töltsd le 3 témában 9 önálló anyagot INGYEN összesen 90 000 Ft értékben.

Biztonságos és sikeres befektetésekhez segítséget
itt találsz:

befektetés habbalBefektetés Habbal oktatócsomag – 250 oldalas könyv 5 befektetés tervező kalkulátorral
– Befektetői észjárás a´la, Warren Buffett tanítómestere, Benjamin Graham –

Klikk ide a segítségért!

 

Szólj hozzá!