Blog

Anya/Apa mit jelent az, hogy anyagilag független valaki?

2017. 07. 14., szerző: Alkér Orsolya

Mit válaszolsz majd gyermekednek, amikor felteszi ezt a kérdést? Mit is jelent pontosan az, hogy anyagi függetlenség? Ahány ember, annyiféleképpen lehet elképzelni az anyagi függetlenséget. • A legtöbb ember mégis úgy képzeli el, van egy jól fizetett szakmája, és ezért könnyen el tudja adni... Olvass tovább »

Melyik pénzkereseti lehetőséget választod?

2017. 07. 14., szerző: Alkér Orsolya

Liszt Ferenc egyszer kénytelen volt egy kis fogadóban éjszakázni. Amikor a fogadós eléje tette a vendégkönyvet, a művész tréfából így írta be a foglalkozását: - Akkordmunkás. A fogadós hitetlenkedve nézett az elegáns művészre: - Mutassa az ujjait! – szólt morogva. Liszt mosolyogva teljesítette... Olvass tovább »

Alakítsd a tervezést szokássá!

2017. 07. 14., szerző: Alkér Orsolya

A tapasztalat szerint a legtöbb pénzügyekkel boldogulni nem tudó ember szervezetlen, rövid távú tervezésben gondolkodik. Az ötéves terv Te készítesz pénzügyi tervet a havi kiadásaidra? Ha körbe nézek, a legtöbb ismerősöm nem alkalmazza a tervkészítés művészetét. A Te ismerőseid igen? Sokat... Olvass tovább »

Ha lányodat nem tanítod meg bánni a pénzzel, akkor 60%-os esélyt adsz neki arra, hogy élete szegénységben teljen.

2017. 07. 14., szerző: Alkér Orsolya

Nemcsak a fiúknak fontos a pénzügyi intelligencia! Nemrég írtam egy tanulmányt a fenti címmel, de ezt a témát annyira fontosnak tartom, hogy nem szeretném, hogy lemaradj róla, ha esetleg nem láttad. Ezért itt is közzé teszem, hogy minél több helyre eljuthasson.   „Egy lánynak nem... Olvass tovább »

A jövő milliomosai?

2017. 07. 14., szerző: Alkér Orsolya

Ebben a cikkben egy nem mindennapi igaz történetet mesélek el. Egy olyan tanítási technikát mutatok meg, amelyről pár nappal ezelőttig nem is tudtam, hogy létezik. Pedig létezik és valószínűsítem, hogy talán már egy jó pár éve létezik. De eddig nem tudtunk róla, és ha akkor aznap nem futok össze... Olvass tovább »

Egy frissen indult Anya Bank tapasztalatai

2017. 07. 14., szerző: Alkér Orsolya

Amikor 2009 tavaszán megjelent az Életrevaló Gyerek magazin Gyerekpénzügyek különszáma, néhány szülő azonnal megalapította otthon Anya illetve Papa Bankját. A tudás és tapasztalat megosztás egymás között mindig a jobbításra sarkall mindenkit, ezért elkészítettem Neked egy interjút egy jelenleg... Olvass tovább »

Az Anya Bank első hitelkérelme 2. rész

2017. 07. 14., szerző: Alkér Orsolya

A jelenlegi válság reflektorfénnyel világít rá arra, hogy eladósodás vár gyermekedre, ha nem tanul meg a pénzzel bánni. Az Anya Bank működésének HÁROM legfontosabb tapasztalata - rövid összefoglaló: Tapasztalataim alapján: 1) Az Anya Bank nagyszerű eszköz a gyerekek megtakarításainak... Olvass tovább »

A legnagyobb válság közepén az Anya Bankhoz befutott az első hitelkérelem… 1. rész

2017. 07. 14., szerző: Alkér Orsolya

Minden szülőnek célja olyan gyerekeket felnevelni, akiket nem borítanak el az élet pénzügyi oldalának hullámai. A legtöbb szülő a „ne költsd el az összes pénzed azonnal” elvet, vagyis a megtakarítások értelmének megtanítását az egyik első és legfontosabb feladatának tekinti a gyermeke pénzügyi... Olvass tovább »

A megtakarítás szokása – ezt kell elsőként megadnod gyermekednek

2017. 07. 14., szerző: Alkér Orsolya

A gyerekpénzügyek témájában készített felmérésben, a zsebpénzről való kérdés során kiderült, hogy a legtöbb szülő azért ad pénzt gyermekének, hogy azt elköltse. Már többször olvashattál arról az írásaimban, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a zsebpénz egy nagyszerű és fontos eszköz arra,... Olvass tovább »

Manapság a legtöbb gyerek már azelőtt eladósodik, mielőtt egy fillért is keresett volna.

2017. 07. 14., szerző: Alkér Orsolya

Gondolj csak a mobiltelefon-számlára, a diákhitelre, bankkártyákra, amelyek jelentős kiadást jelentenek, holott a gyermekednek bevétele még nincs. A Te gyermekednek ki fizeti a mobilszámláját? Eladósodott nemzedéket nevelünk, mert legtöbbünket is csak arra tanítottak, hogy hogyan kell elkölteni... Olvass tovább »