23 befektetési tipp Warren Buffettől

Warren_Buffett_pénzügy-1

Ugye te is szívesen ebédelnél a világ legsikeresebb befektetőjével? Vannak, akik 1 millió dollárt adnak egy ilyen ebédért... Íme hát 23 tipp Warren Buffettől. További ismereteket Buffett gondolkodásáról a Befektetés Habbal oktatócsomagban találsz! Tölts le ingyen 34 oldalt innen!

2016. április 10.
szerző:
Alkér Orsolya

Oszd meg mással is!

Warren Buffett a világ második leggazdagabb embere és a történelem kétségkívül legsikeresebb befektetője. Íme a 23 befektetési befektetés  tippje:

Vagyonát egyszerű és könnyen követhető, ugyanakkor rendkívül hatásos befektetés stratégiájának köszönheti. Az „Omaha orákulumának” is becézett szakember jelenleg is számos, hatalmas volumenű pénzügyi befektetési akcióban vesz részt.

Befektetési filozófiája azonban nem titok, időről időre megosztja tudását a nyilvánossággal.  Ha Te is szeretnéd megismerni befektetési filozófiáját segítséget itt talász: Befektetői észjárás a’la Warren Buffett Tanítómestere Benjamin Graham

A tőle származó tanácsokat, idézeteket, nyilatkozatokat összegyűjtöttük és íme most a rendelkezésedre bocsátom.

1) Részvény befektetést nem csupán ár alapján érdemes

Buffett egyik legsikeresebb befektetése a Coca-Cola felvásárlása volt.  A cég megvételét követően adta a következő tanácsot: “Sokkal hasznosabb, ha egy csodás céget veszel tisztességes áron, mint ha csodás áron jutsz hozzá egy tisztességes céghez.”

2) Nem kell zseninek lenned ahhoz, hogy jó befektető legyél

” Nem kell  géniusznak lenned. A befektetési játszmák nem az alapján dőlnek el, kinek mekkora az IQ-ja, egyáltalán nem biztos, hogy a játékot 160-as IQ-val rendelkező fickó nyeri a 130-assal szemben.”

3)  A befektetési alapok ismerete azonban nélkülözhetetlen

“Ahhoz, hogy jó befektetővé válj, nem kell ismerned a hatékony piac, a modern portfólió, az opciós vásárlás vagy a feltörekvő piac elméletét. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ártalmas, ha ezekkel tisztában vagy és azt sem javaslom, hogy ha pénzügyi tanulmányokat folytatsz, ezeket ne tanuld meg, de a legértékesebb tudásnak akkor vagy birtokában, ha képes vagy felbecsülni egy üzlet értékét és tisztában vagy a piaci árakkal.”

4) Ne vásárolj csak azért részvényt, mert mindenki utálja

Nem biztos, hogy az a jó döntés, ha olyan részvényekbe fektetsz be, amelyek népszerűtlenek, de az sem mindig célravezető, ha a tömeget utánzod. Közvéleménykutatás helyett gondolkodj! Bertrand Russel nagy életbölcsessége a pénzügyi világban is megállja a helyét, miszerint “ Az emberek többsége inkább meghal, minthogy gondolkodjon. Néhányan azonban megteszik.”

5) A rossz dolgok általában nem tűnnek fel, ha jól megy a szekér

“Végső soron csak akkor derül ki, hogy ki úszik ruha nélkül, amikor a dagály elvonul.”

6) Mindig maradj fizetőképes

“Megfogadtam, hogy mindig többet teszek félre, mint amennyire a jelenben szükség van. Ne számíts idegenek segítőkészségére, ha jövőbeli kötelezettségeidről van szó! Nem kérdés, hogy inkább beáldozom az éjszakai alvást is, ha extra profit van kilátásban.”

7) Akkor vásárolj céget, amikor az bajban van!

“A legjobb dolog, ami csak történhet velünk, ha egy nagy cég bajba kerül…A legalkalmasabb pillanat a vásárlásra, amikor az az operáló asztalon fekszik.”

8) A részvénypiac minden krízis után talpraáll végül

” Hosszú távon a részvénypiac egy remekül prosperáló ágazat. A 20. században az USA két világháborút vészelt át, nem beszélve az egyéb traumatikus és költséges katonai konfliktusokról, a Nagy Válságról, pénzügyi pánikról és ismétlődő recesszióról, az olajválságról, influenza járványokról. Mégis napjainkra a Dow Jones index 66-ról 11,497-re emelkedett.”

9) Ne ragadjon el a hév, ha kedvezőek a piaci feltételek

“Hamis biztonságérzetet kelthetnek a befektetőkben a túlságosan kedvező piaci feltételek, melyek könnyű meggazdagodással kecsegtetnek. Érdemes megőrizni a hidegvérünket, mivel egy kisebb visszaesés jelentős krízist vonhat maga után. Semmi sem homályosítja el jobban a józan ítélőképességet, mint a könnyen jött pénz. Olyankor a legtöbben olyan örömmámorban úsznak, mint Hamupipőke a bál után. Óvakodj attól, hogy tartósan egy olyan túlbecsült értékű cég spekulációs ügyleteibe keveredj, amely hosszú távon valószínűleg nem lesz képes fenntartani profittermelő képességét. Valószínűleg te leszel az utolsó, aki ezt észreveszi, ezért legyél nagyon éber!

befektetés

10) Olyan részvényt, amelyet nem vagy hajlandó tíz évig tartani, tíz percig sem szabad birtokolni.

“Befektetőként az egyetlen cél az kell legyen, hogy racionális áron vásároljunk részesedést egy olyan cégben, melynek operatív működése könnyen megérthető, eredményei pedig várhatóan jelentősen emelkednek majd 5,10 vagy 20 éves időtávon. Ha nem vagyunk képesek arra, hogy 10 évig tartsunk egy részvényt, azon se gondolkodjunk, hogy akár 10 percig tartsuk!

11) Örökre szóló befektetések

“Ha egy kiváló cégben van részesedésem, amit egy kiváló menedzsment irányít, akkor a kedvenc befektetési időtávom az örökké.”

12) Fektess jól működő cégekbe

“Csak olyan cégekbe fektess, amelyek olyan jól működnek, hogy még egy idióta is képes vezetni azokat, mert egy szép napon pontosan ez fog történni!”

13) Akkor vásárolj, amikor mások félnek

„Hogy hogyan vesszük észre, mikor a legjobb részvényt vásárolni? Azt a tényt, hogy az emberek mohók, félősek és balgák, könnyű előre látni. Azt viszont nem, hogy milyen sorrendben történik ez velük. A legtöbben akkor vesznek részvényeket, amikor mindenki más is. Pedig a legjobb időszak az, amikor senki sem érdeklődik a részvények iránt. Ha tehát a többiek mohók, és az árfolyamok folyamatosan emelkednek, akkor jobb eladni. Vásárolni pedig a legnagyobb félelmek idején kell”

14) Ne ugorj rá minden lehetőségre

“Ne ugorj minden lehetőségre,várj és mérlegelj! Senki sem fogja levenni a felelősséget a válladról. A befektetéseidért, a döntéseidért és a vállalt kockázatokért csak te vagy a felelős, így kellő körültekintés és az óvatosság rendkívül fontos.”

15) Ne politikai és a makrogazdasági előrejelzések alapján vásárolj részvényeket

A politikával és a makrogazdasággal kapcsolatos különböző véleményekre hallgatni időpocsékolás, ugyanis azzal eltereljük figyelmünket a különösen fontos dolgokról. Senki nem tudja valójában, merre fog menni a gazdaság, semmi értelme előrejelzésekre alapozni a befektetési döntéseket. Harminc éve senki sem látta előre a Vietnámi Háború továbbgyűrűzését, sem az olajválságot, sem a Szovjetunió felbomlását vagy azt, hogy a Dow Jones index egy nap alatt 508 pontot fog esni. Ugyanakkor Ben Graham befektetési szabályai a mai napig érvényesek, minden esemény dacára. Ha egy befektető megpróbálja a gazdasági előrejelzésekhez igazítani a befektetéseit és az alapján kereskedik, ahogy az előrejelzések változnak, akkor csak a brókerét gazdagítja meg, nem saját magát. Ne bízzunk a pénzügyi előrejelző modellekben. A valós pénzügyi élet sokkal bonyolultabb annál, hogy azt az emberi pszichológia mellőzésével, csupán számok alapján elemezzük. Sose hozzunk befektetési döntéseket csupán a hitelminősítők által közölt értékelések alapján, mivel azok gyakran torz képet adnak a piacokról.

16) Minél nagyobb az érdeklődés, annál kisebb az esélyed

“Ne fektess egy részvénybe csak azért, mert körülötted mindenki azt teszi! Minél többen fektetnek egy részvénybe, annál magasabb lesz az ára és annál kevésbé éri meg a befektetést. Ne feledd: ha nő az érdeklődés, a megtérülés esélye csökken!”

17) Az ár és az érték két különböző dolog

„Az ár az, amit fizetsz, az érték az, amit kapsz. Akár részvényekről, akár zokniról beszélünk, a minőségi árut szeretjük, amikor le van árazva”

18) A kockázatkezelés elsődleges

„Mindig figyeljünk a megfelelő hozam/kockázat arányra. Lehetetlen a teljes piaci mozgást kihasználni. Ne akarjuk a végsőkig kitolni a határokat. Legyünk résen és keressük az újabb befektetési lehetőségeket.”

19) Váljon szokássá a takarékoskodás

„A legnagyobb hiba az, hogy nem tanuljuk meg elég korán a megtakarítást szokásként kezelni. Mert a megtakarítás megszokás kérdése. A második legnagyobb hiba az, hogy az emberek hamar akarnak meggazdagodni. Lassan elérni, hogy jól élj, az viszonylag könnyű. Gyorsan meggazdagodni sokkal nehezebb.”

20) A jó üzletember  teszi a jó befektetőt

“ Jobb vagyok, mint a befektetők többsége, mert egyben üzletember is vagyok és jobb üzletember vagyok, mert nem csupán befektető vagyok.”

21)  A nem változó vállalatok jelentik a jó befektetést

“A változatlanságból sokkal inkább profitálhatunk, mint a folyamatos változásból. Egy termék sokkal vonzóbb, ha nem változik, mert bízhatunk benne, hogy mindig azt kapjuk, amit vártunk.”

22) Az idő eldönti

„Az idő a kiváló vállalatok barátja, de a középszerűek ellensége”

23) A két legfontosabb szabály

„Az első szabály: sohase veszíts pénzt. A második szabály: soha ne felejtsd el az első szabályt.”

Biztonságos és sikeres befektetésekhez segítséget
itt találsz:
Befektetés Habbal oktatócsomag – 250 oldalas könyv 7 befektetés tervező kalkulátorral
– Befektetői észjárás a´la, Warren Buffett tanítómestere, Benjamin Graham –

Klikk ide a segítségért!

Szólj hozzá!