A megtakarítás fontos, de mire tanítja gyermekedet a helytelenül adott zsebpénz?

megtakarítás

Te is csak elköltésre adod a zsebpénzt? Kevesen tudják, hogy a pénzügyi nevelés egyik leghatékonyabb eszköze a zsebpénz. Töltsd le Az első millió oktatócsomag ingyenes fejezetét, és less el néhány fortélyt, amellyel gyermeked GARANTÁLTAN megtanul okosabban bánni a pénzzel.

2016. március 30.
szerző:
Alkér Orsolya

Oszd meg mással is!

Kezdd el gyermekkorban a megtakarítást szokássá tenni!

Miért olyan fontos ránevelni gyermekedet a megtakarításra?
Mert manapság a legtöbb gyerek már azelőtt eladósodik, mielőtt egy fillért is keresett volna.

Gondolj csak a mobiltelefon-számlára, a diákhitelre, bankkártyákra, amelyek jelentős kiadást jelentenek, holott a gyermekednek bevétele még nincs. A Te gyermekednek ki fizeti a mobilszámláját?

Eladósodott nemzedéket nevelünk…

Eladósodott nemzedéket nevelünk, mert legtöbbünknek nem tanították meg a megtakarítás fontosságát. Csak arra tanítottak, hogy hogyan kell elkölteni a pénzt, azonban arról, hogy hogyan kell pénzt keresni és megtakarítani is, csak maximum a bankszámla szintjén esett szó. Ezért aztán mi is leginkább csupán erre tanítjuk gyermekeinket. Alapvető hibának tartom, hogy az egyik leggyakoribb oka a zsebpénz kiszabásának az, hogy: „kellene már zsebpénzt adni a gyereknek, hadd legyen egy kis pénze, amit elkölt”.

Ehelyett az is lehetne a zsebpénz adásának a célja, hogy tanítsd meg megtakarítani? Egyszerű, nem igaz? Csak egy más személettel kell a zsebpénzt adni, és máris egy fontos pénzügyi alapot adsz gyermekednek!

Mire tanítja gyermekedet a helytelenül adott zsebpénz?

Maximum arra, hogy hogyan kell fizetni a pénzzel. A legtöbb gyerek a felnőttek szemében semmiségekre költi el pénzét, hiszen amikor először jut egy kis szabadon elkölthető pénzhez, nyilván arra fogja költeni, amire Te nemet mondasz. Mivel pénzügyi képzettsége még nincs, vágyát késleltetni még nem tudja, nem is várhatsz el ennél többet Tőle.

Ez egészen addig így lesz, amíg nem kezdesz el valamit másképpen csinálni.

Ha 21 éves koráig nem változtatsz, akkor még 21 éves korában sem fog tudni mást tenni a pénzzel, mint elkölteni. Ide kapcsolódik Einsteinnek ez a mondása: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” Nézz magadba! Te is elköveted ezt az őrültséget?

A legtöbben így vagyunk vele, de itt az ideje, hogy ez másképpen legyen. Figyeld meg! A legtöbben mindig újra és újra ugyanazt teszik, és azt várják, hogy más eredményre jussanak. Vagyis több megtakarított pénzük legyen, vagy jobb állást kapjanak, vagy nyerjenek a lottón, vagy???

Mielőbbi személetmód váltásra van szükség.

Gyermekednek meg kell tanulnia bánni a pénzzel, ez nem kérdés. Ehhez az első és legfontosabb lépés, hogy megtanítsd őt megtakarítani. Ehhez találsz itt segítséget: http://maganpenzugyiakademia.hu/termekek/az-elso-millio-oktatocsomag-2-konyv-4-cd/

Tudod hányan milliomosok Amerikában?

Amikor ezt a számot megtudtam több évvel ezelőtt nagyon meglepődtem… mert Amerikában minden tizedik ember milliomos., és ennek az alapja a szisztematikus, hónapról hónapra történő megtakarítás és befektetés.

A milliomos itt azt jelenti, hogy van 1 millió dollárja (közel 300 millió forint vagyona).

Arról, hogy az amerikaiak hova teszik a pénzüket a Lusta portfólió bejegyzésben is olvashatsz ide kattintva a Magánpénzügyi Akadémia pénzügyi blogjában>>

Vajon mit tudnak az amerikaiak, amelyet a magyarok nem tudnak?

Ez nem azért van, mert ők szerencsésebbek, meg nekik jobb természeti adottságaik vannak, meg… Ez azért van, mert más szemléletmód alakult ki náluk a pénzkezelést illetően.

A következő blogbejegyzéstől kezdve szeretnék Veled olyan gondolatokat és ötleteket megosztani, amely segítségével elkezdheted megtervezni, hogyan tanítod meg gyermekedet a megtakarításra és a befektetésre. Azt már Te is biztos észrevetted, hogy az nem igaz, hogy: „Az állás egy jó cégnél biztosítja gyermeked anyagi biztonságát a jövőben.”

Vágj hát bele!
Segítséget gyermeked pénzügyi neveléséhez itt találsz
:

első millió oktatócsomagKlikk ide Az első millió oktatócsomaghoz!>>

Szólj hozzá!