Alakítsd a tervezést szokássá!

A tervezés a legelső és legfontosabb lépés, ha a pénzbeosztásról, megtakarításról van szó. Egyetértünk? Ezért fontos, hogy gyermekedet ráneveld a tervezés szokására, éppúgy, ahogyan a fogmosásra tetted, vagy arra, hogy mielőtt lelép a z úttestre nézzen körül. .. mert pénzügyi tervezés nélkül egyszer csak azt veszi majd észre, hogy nincs a zsebében semmi.

2017. július 14.
szerző:
Alkér Orsolya

Oszd meg mással is!

A tapasztalat szerint a legtöbb pénzügyekkel boldogulni nem tudó ember szervezetlen, rövid távú tervezésben gondolkodik.

Az ötéves terv

Te készítesz pénzügyi tervet a havi kiadásaidra? Ha körbe nézek, a legtöbb ismerősöm nem alkalmazza a tervkészítés művészetét. A Te ismerőseid igen? Sokat gondolkoztam, hogy miért van ez így. Talán azért, mert az átkosban nálunk is állandóan azt hajtogatták, hogy az ötéves terv így meg úgy, ami a tervezésnek itt Magyarországon egy pejoratív értelmet adott? Vagy csupán annyi a magyarázata, hogy nem tanítják az iskolában?

Egy dologban azt hiszem, azért biztosan egyetértünk: a „pénzügyi tervezés” nincs a magyar nép vérében és kultúrájában úgy benne, mint az, hogy ünnepek előtt jól be kell vásárolni, és ezért mindenhol óriási sorok vannak az élelmiszerboltokban. (Nehogy éhen haljunk…)

A tervezés

A tervezéssel kapcsolatban egy érdekes tényt olvastam. Egy átlagos amerikai vállalat ötéves távlatra, míg egy japán vállalat 150 éves távlatra tervez! Elsőre murisnak tűnik ez a 150 éves távlatra való tervezés. Gondolom, az is átfutott most az agyadon, hogy honnan tudják a japánok, hogy mi lesz 150 év múlva.

Hát nem hiszem, hogy tudják. De vedd figyelembe, hogy a jövő nem az, ami csak úgy megtörténik. A jövőt Te, és ennek analógiájára gyermeked teszi megtörténtté. Gyermekedet tehát arra kell megtanítani, hogy úgy tervezze meg az életét, ahogyan a vállalatok is teszik. Ugyanis minél távolabb tekintesz a tervezésben, annál olcsóbban élhet.

Ebben a részben tehát azt a feladatot szántam gyermeked pénzügyi felkészítését illetően, hogy beszélj a tervezésről neki! Ha pedig már elmúlt 6-7 éves, akkor kezdd el megtanítani neki a tervezést. Abban az esetben, ha már kamasz gyermeked van, akkor pedig SOS kezdd el tanítani arra, hogy hogyan kell megtervezni a pénzügyeit. Hogy hogyan? Mindjárt megmutatom.

Mire való a terv?

Először is a tervezéssel kapcsolatban mondd el gyermekednek, hogy a terv arra való, hogy kitűzhesse pénzügyi céljait, beütemezze álmai megvalósítását, számoljon a felmerülő ajándék, mozi és egyéb költségekkel és ezáltal elkerülje azt, hogy túlköltse magát, elkezdjen eladósodni és ezért drágábban juthasson hozzá az áhított játékhoz, könyvhöz, vagy mozihoz. A sikeres emberek ösztönösen tudják, mennyivel könnyebb megtakarítani száz forintot, mint megkeresni egy újabb 100 forintot. Vagyis a tervezéssel kontrollálni tudja a kiadásait.

Figyelmeztesd gyermeked előre, hogy bármilyen jól megalapozott lesz is majd a terve, előfordulhat, hogy nem azt a gyümölcsöt hozza majd, amit megálmodott. A cél nem az, hogy bebetonozott tervet készítsen, hanem maga a tervezési folyamat működtetése, és ezáltal a döntési folyamat maga.

Készítsd fel, hogy a hétköznapokban könnyen előfordulhat, hogy betervez egy költséget – mondjuk egy játék megvásárlását, vagy mozit – de mégsem jön össze a dolog. A játék elfogyott és már sehol nem lehet kapni, a mozi meg elmarad, mert nem tudnak időpontot egyeztetni.

Másfelől azonban az is előfordulhat, hogy egy nem bekalkulált költség merül fel, mert hirtelen egy reklámban meglátott valamit, amit persze azonnal meg akar venni, vagy a mozi után vacsorázni is el akar menni gyermeked a haverokkal. Ekkor a terve alapján képes lesz majd megállapítani, hogy belefér-e a felmerült költség. Ilyenkor áttervezésre is sor kerülhet. Nyugtasd meg, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem volt jó az előre elkészített terv és sutba kell dobni az egészet! Hanem ez olyan, mint a GPS működése, vagyis indulhat az ÚJRATERVEZÉS.

Ez azért nagyon fontos, mert ha erre nem készíted fel előtte, könnyen azt fogja érezni, hogy hülyeség ez az egész tervezés és nemcsak, hogy a Te munkád vész kárba, de egy fontos dolgot nem akar majd használni. Azt pedig nehezen tudom elképzelni, hogy anyagi biztonságot vagy netán anyagi függetlenséget anélkül el lehessen érni, hogy gyermeked nem tervez, és egyáltalán nem kontrollálja kiadásait és bevételeit.

A terv semmi, a tervezés minden.

Bármilyen korú is gyermeked, előhozhatod példának a Tücsök és a hangya meséjét. Ezen a mesén keresztül magyarázd el, hogy a hangya, amikor télire gyűjtött, akkor éppen a jövőjét tervezte. A tücsök pedig, amikor hegedült és kinevette a hangyát, akkor éppen semmit nem törődött a jövőjével. Ezért aztán télen kiszolgáltatott lett és kéregetnie kellett. Kezdd el mesélni:

„A tücsök egész nyáron hegedült, húzta a talpalávalót, vidám volt. A hangya pedig dolgozott, izzadt, gyűjtötte a magokat télire. Aztán elérkezett az ősz, jöttek a hideg napok. A tücsök fázott, megéhezett. Bekopogott a hangyához, és kérte…”

Világíts rá, hogy ha ő sem törődik a jövőjével, akkor az nem biztos, hogy úgy fog alakulni, ahogy ő szeretné.

Ültesd gyermeked magad mellé és mutasd meg neki, hogy Te hogyan tervezed meg az elkövetkezendő 90 napot. Tedd fel a kérdést: „Mit kell tennem ma ahhoz, hogy azokat a dolgokat, amelyekre 90 nap múlva szükségünk lesz, minél okosabban vehessem meg?” Tekintsétek át együtt ezt a 90 napot! Kinek lesz születésnapja vagy névnapja ezalatt az időszak alatt? Milyen élelmiszereket kell beszerezni? Milyen csekkeket kell kifizetni? Elutaztok-e ezalatt a 90 nap alatt? Lesz-e szükségetek repülőjegyre?

Kezdd egy könnyű szórakoztató vásárlással! – tervezés és terv teszt

Kezdetnek csináljatok egy „tervezés és terv tesztet”! Ennek a célja, hogy megmutasd gyermekednek a gyakorlatban, hogy hogyan működik a tervezés, és mi a gyakorlati előnye és működése egy tervnek. Ennek a tesztnek két lépése van.

Első lépés:
Mielőtt elmentek vásárolni, tervezzétek meg együtt, mit fogtok vásárolni írásban és aztán a boltban figyeljétek magatokat. Be tudjátok tartani a terveteket?

Második lépés:
A vásárlás után üljetek le és egy limonádé mellett beszéljétek át, tudtátok-e tartani magatokat a tervhez. Elemezzétek ki, mi történt. Melyik részét tudtátok tartani és miért, és melyiket nem tudtátok tartani és miért nem.

Ezzel az egyszerű gyakorlattal világossá teheted, hogy mi értelme van a tervezésnek, és mi a természete a tervezési folyamatnak és az esetleges újratervezésnek. Ezzel elkerülheted az esetleges csalódásokat és az idő előtti viszolygás érzés kialakulását a tervezés iránt.

Ha a tervezést gyermeked szokássá tudja alakítani fiatal évei alatt, akkor meglesz az elsőszámú fegyvere az ellen, hogy elkövesse azokat a hibákat, amelyeket a legtöbb kamasz elkövet: pénzkiadó ATM-ként kezeli a szülőket és csak költ a nagyvilágba. Ez nemcsak azért probléma, mert Téged, mint szülőt felbőszít a viselkedése, hanem azért is, mert azt jelenti, nem tanulta meg kezelni a pénzügyeit.

A pénzügyeinek kezelését azonban tudod alakítani! Elsősorban Tőled látja és tanulja, és mivel ilyen jellegű tantárgy nincs az iskolában, csak Tőled tudja megtanulni.

Gyermeked pénzügyi sikerének titka az, hogy csak azt költse el, ami a megtakarításain felül megmarad, és ne azt takarítsa meg, ami a kiadásai után megmarad.

 

Az első millió pénzügyi társasjáték OKTATÓVIDEÓKKAL
– a család minden tagjának

Ajánlott korosztály: 12-99 éveseknek

Ez a társasjáték a modern pénzügyi világot modellezi le amelyben a cél az hogy minél több pénzed legyen. Az első millió társasjátékban a cél egy olyan szemléletmód és tudás elsajátítása amely alkalmazásával gyermeked jobb jövőjét alapozod meg. Ezzel a gondolkodásmóddal gyermeked megteremtheti magának mindazt az életben amire vágyik. A pénz nem lesz akadály többet.

Klikk ide és nézd meg az erről szóló videót!

Szólj hozzá!