Anya/Apa mit jelent az, hogy anyagilag független valaki?

Nagyon kevesen tapasztalhatják meg a mai világban ezt a kifejezést: Anyagilag független. De mit is jelent ez pontosan? Fontos, hogy tisztában legyél a fogalmával, és gyermekednek el tudd magyarázni, milyen előnyei vannak, ha az ember anyagilag független.

2017. július 14.
szerző:
Alkér Orsolya

Oszd meg mással is!

Mit válaszolsz majd gyermekednek, amikor felteszi ezt a kérdést? Mit is jelent pontosan az, hogy anyagi függetlenség?

Ahány ember, annyiféleképpen lehet elképzelni az anyagi függetlenséget.

• A legtöbb ember mégis úgy képzeli el, van egy jól fizetett szakmája, és ezért könnyen el tudja adni magát.

• Mások azt képzelik, hogy az anyagi függetlenség azt jelenti, hogy össze kell spórolni egy nagy halom pénzt, majd berakni a bankba és az kitart 30-40 évig.

• Nem kevés ember gondolja azt, hogy a lottó nyeremény hozhatja el számára az anyagi jólétet és függetlenséget.

• Egy reálisan várható örökség is számba jöhet.

• Vannak, akik azt gondolják, hogy 60-65 éves korukig dolgoznak és utána pedig nyugdíjba vonulnak. Nem kell már dolgozniuk és jön a pénz.

Sok embernek sokféle értelmezése és látásmódja van arról, hogy mit jelent az a fogalom, hogy anyagi függetlenség. Ezért is beszéljük most ki ezt a témát részletesebben, mert valójában nincs helyes vagy rossz válasz. Minden attól függ, hogy pontosan ki mit ért alatta.

A pénzügyi berkekben leginkább elterjedt magyarázata az anyagi függetlenségnek a következő:

Olyan eszközök vásárlása vagy létrehozása (pl.: ingatlan, vállalkozás, jogdíj, részvények, devizapiaci befektetések stb.), amelyekből rendszeresen készpénz áramlik hozzád. A készpénzáramlás lehet havonta, negyedévente, félévente vagy évente. Amikor egy ember által vásárolt eszközökből származó havi bevétel megegyezik vagy nagyobb, mint a megélhetéséhez szükséges havi kiadások, akkor már nem kell dolgoznia a megélhetéséért. Ekkor mondjuk azt, hogy az illető anyagilag független.

Nagyon egyszerűen úgy fogalmazhatod meg az eszköz fogalmát gyermekednek, mint: „Az eszköz az, ami pénzt rak a zsebedbe” (még akkor is, ha nem dolgozol).

Konkrét példák

Annak érdekében, hogy gyermeked jobban értse, mi is hozhat neki készpénzáramlást havonta, mondj neki konkrét példákat. Például:

1) az üzleti világot illetően elmondhatod gyermekednek, hogy ha például befekteti pénzét egy ismerőse ABC-jébe, akkor havonta kaphat pl.: 50 ezer forintot,

2) az ingatlan világában van egy lakás, amelyet kiad, ekkor a havi készpénzáramlása lehet 70 ezer forint,

3) a pénzpiac világában részvényt vásárolhat, a részvény után kaphat évente osztalékot.

Lehet, hogy ez első hallásra egy kicsit idegenül hangzik számodra vagy gyermeked számára. De nincsen ezzel semmi baj. Először minden újdonság furcsán hangzik az embernek. Hasonlítsd a fenti befektetéseket a megtakarítási számlához. A megtakarításaid után járó kamatot tekintheted készpénzáramlásnak. A megtakarításokkal csak az a probléma, hogy csaknem semmi, azaz 1-2% körüli kamat az, amit mostanában a pénzedért adnak. Ez a legtöbb esetben mindig az infláció alatt van, ezért a bankban és a megtakarítási számlákon folyamatosan romlik a pénz.

Ezért olyan fontos, hogy megtanítsd gyermeked számára a befektetési formákat és azok működését,

mert különben soha nem tud úgy szaporodni a pénze, ahogy kellene. Csak annyi pénze lesz, amennyiért megdolgozott. A mai világban nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne tanítsuk meg gyermekeinknek a befektetések alapjait. A befektetés az egyetlen módszer, amellyel gyermeked elérheti az anyagi jólétet és függetlenséget, és valójában ez nem nagy tudomány. Az űrkutatás ennél sokkal bonyolultabb, mégis több szülő tudja elképzelni, hogy gyermeke űrkutató lesz, minthogy megtanítsák a befektetés egyszerű alapjait neki.

A formula meglehetősen egyszerű

Egyben azért egyetértek. A befektetések megtanulásához időre és tanulásra van szükség. Nem lehet egyik napról a másokra megtanulni. Ezért fejlesztettünk ki a gyerekek számára egy vadonatúj társasjátékot, Az első millió – gyerekpénzügyi társasjátékot, hogy megkönnyítsük a dolgodat. Ezzel a társasjátékkal gyermeked egykettőre megtanulja, mit is kell tennie a megtakarított pénzével. A játék megtanítja, hogy megtakarításainak elköltése helyett hogyan érheti el, hogy az első milliójából néhány év alatt sok milliót csináljon.

A társasjátékban a résztvevők együtt tanulnak és fedezik fel azon lehetőségeket, amelyeket tálcán kínál majd nekik az élet, de amelyet az alapvető ismeretek nélkül soha nem fognak észrevenni. A játék megtanítja, hogy ne féljenek majd a szembejövő alkalmaktól, és használják fantáziájukat és kreativitásukat befektetéseikben, és hogy igazi felelősséget vállaljanak a saját megtakarításaikért.

A játékban szereplő befektetési formák és azok alapjainak megismerése felkészíti és a nagyobb gyerekeket arra készteti, hogy magunk is utánanézzenek és megismerjék az egyes befektetési formákat közelebbről is, és kitalálhassanak még további ötleteket arról, hogy milyen eszközökből lehetne plusz bevételt teremteni.

A társasjáték már megrendelhető ezen a címen:
http://maganpenzugyiakademia.hu/elso-millio-tarsasjatek/

 

Az első millió pénzügyi társasjáték OKTATÓVIDEÓKKAL
– a család minden tagjának

Ajánlott korosztály: 12-99 éveseknek

Ez a társasjáték a modern pénzügyi világot modellezi le amelyben a cél az hogy minél több pénzed legyen. Az első millió társasjátékban a cél egy olyan szemléletmód és tudás elsajátítása amely alkalmazásával gyermeked jobb jövőjét alapozod meg. Ezzel a gondolkodásmóddal gyermeked megteremtheti magának mindazt az életben amire vágyik. A pénz nem lesz akadály többet.

Klikk ide és nézd meg az erről szóló videót!

Szólj hozzá!