Ha lányodat nem tanítod meg bánni a pénzzel, akkor 60%-os esélyt adsz neki arra, hogy élete szegénységben teljen.

Sokan azt gondolják, hogy a pénzzel való okos bánásmódot elsősorban a fiúknak kell megtanítani.  Ám ez nem igaz. A lányoknak is szükségük van arra, hogy jól tudjanak gazdálkodni a pénzzel, mert az életben bármi történhet, akár egyedül élhet, vagy egyedül kell nevelni a gyermekeit, ellátni beteg és idős szüleit, stb. Ezért a lányokat éppúgy meg kell tanítani a legfontosabb pénzügyi alapismeretekre, hogy ők is okosan tudjanak bánni a pénzzel.

2017. július 14.
szerző:
Alkér Orsolya

Oszd meg mással is!

Nemcsak a fiúknak fontos a pénzügyi intelligencia!

Nemrég írtam egy tanulmányt a fenti címmel, de ezt a témát annyira fontosnak tartom, hogy nem szeretném, hogy lemaradj róla, ha esetleg nem láttad. Ezért itt is közzé teszem, hogy minél több helyre eljuthasson.

 

„Egy lánynak nem fontos, hogy tudjon bánni a pénzzel, hiszen egy családban úgyis a férj az, aki a pénzügyeket kezeli.”

egy képzelt lányos anyuka

 

Lefogadom, Te sem gondoltad még végig, hogy mi minden múlik azon, lányod tud-e bánni majd a pénzzel!

A megjelenés előtt Az első millió gyerekpénzügyi társasjátékot teszteltük több alkalommal, gyerekekkel. Amikor lezajlottak a tesztek és leültünk részletesen végigbeszélni a tanulságokat, igen furcsa érzésem támadt. Végignézve a tesztben résztvevő gyerekek listáját, arra lettem figyelmes, hogy a nagy részük fiú volt. Összesen két lány volt közöttük. A felismerés hatására néhány percig megdöbbenten meredtem magam elé.

Ez arra enged következtetni, hogy a szülők körében meghirdetett tesztelési lehetőségre szinte csak azok kapták fel a fejüket, akiknek fiúgyermekeik vannak.

A felismerés belém hasított. Hirtelen más összefüggésekben kezdtem látni a világunkat. Elgondolkodtam, hogy miért is lettünk eladósodott nép. Ha a szülők nem érzik fontosnak megtanítani lánygyermekeiknek is azt, hogy hogyan kell jól bánni a pénzzel, akkor nem sok jót várhatunk a jövőtől…hiszen a jövőnket mi és gyermekeink teremtjük meg nap mint nap. Ha lánygyermekeink mindennapjaiba nem hozzuk be a pénzügyi képzést éppúgy, ahogyan a fiúkéba, akkor tényleg csak a csodában bízhatunk. A csoda viszont csak néhány ember kiváltsága lehet. És akkor mi lesz a többi lánygyermekkel?

A 3 leggyakoribb élethelyzet, amelyben lányod pénzügyi tudásának hiánya súlyos következményekkel jár

1) Magyarországon 10 házasságból 6 végződik válással – és a legtöbb esetben az anyánál maradnak a gyerekek!

Most még nem gondolsz rá, de a statisztika alapján nem elképzelhetetlen, hogy a Te gyermeked is el fog válni. A legtöbb esetben az anyánál maradnak a gyerekek. A nők életszínvonala a válást követően az esetek többségében minimum 50%-kal csökken, hiszen a pénzkereső és a pénzügyi dolgokat irányító tagja a családnak, a férj eltűnik a család mindennapi életéből. Egy ilyen, nem könnyű élethelyzetet nemcsak nehezít, de jelentősen megmérgez, hogy a nők nem tudnak bánni a pénzzel. Nyilvánvalóan a pénzügyileg tudatlan, elvált nőknek a gyermekei sem fognak tudni jól bánni a pénzzel, hiszen nincs, aki megtanítsa nekik, és ez így gyűrűzik tovább generációról generációra. Ki fogja ezt megállítani?

Biztos vagyok benne, hogy nem akarod, hogy lányod ilyen helyzetbe kerüljön kiszolgáltatottan, a mindennapi gyereknevelés pénzügyi terheinek nagy részét magára vállalva. Ha még nem tetted, akkor most azonnal kezedbe kell venni lánygyermeked pénzügyi képzését is.

A nő életszínvonala a válást követően az esetek többségében minimum 50%-kal csökken, hiszen a pénzkereső és a pénzügyi dolgokat irányító tagja a családnak, a férj eltűnik a család mindennapi életéből.

2) A nők tovább élnek, mint a férfiak – a pénzügyi intelligencia hiánya miatt a nők nagy része idős korára elszegényedik.

Amikor a férfi meghal, a legtöbb esetben még hosszú évekig ott marad a pénzzel bánni nem tudó és ezért teljes pénzügyi kiszolgáltatottságban élő nő. Ha ebbe belegondolsz, már nem is csodálkozunk egy amerikai statisztika adatain (amely, azt hiszem, Magyarországon is hasonló eredményt hozna), mely szerint tíz nő közül várhatóan hét fog idővel szegénységben élni.

A pénzügyi intelligencia hiánya a legtöbb özvegy nőt szegénységbe dönti. Mi lesz gyermekeddel, ha férje előbb hal meg?

3) Többségében a nők gondozzák beteg, idős szüleiket.

Az sem ritka, hogy időskorukban az emberek betegek lesznek, amely sok orvos látogatással és még több gyógyszervásárlással jár. Ezekben az élethelyzetekben az egyedül maradt nőnek nem csak gyermekeit, de szüleit is támogatnia kell. Képzeld el gyermekedet pénzügyi intelligencia és tudás nélkül egy ilyen nagy pénzügyi terhet jelentő helyzetben. Vajon képes lesz majd ennek a kihívásnak megfelelni? Képes lesz ilyen anyagi teherrel boldog és szabad életet élni?

Az egyedül maradt nőknek nem csak gyermekeit, de sok esetben szüleit is támogatnia kell. Megbirkózik majd ezzel a pénzügyi teherrel leánygyermeked? Pedig nem kellene, hogy így legyen…

Védd meg gyermekedet! Ne engedd, hogy a pénzügyi tudatlansága miatt csapdába kerüljön!

Az iskolában nincs pénzügyi oktatás.

Sőt, a főiskolán vagy az egyetemen sem lesz. Ezért, ha nem akarod, hogy gyermeked pénzügyileg kiszolgáltatott legyen, akkor kezedbe kell venned gyermeked pénzügyi tanítását. Az iskolától sajnos semmilyen támogatást sem kapsz ebben. Ez a tény megdöbbentő, ha arra gondolsz, hogy a pénzügyi tudatlanságnak túl nagy ára van a mai világban.

A 7 legnagyobb csapda, amelybe leánygyermeked menthetetlenül belekerül majd, ha nem tanul meg bánni a pénzzel:

1. Pénzért házasodik.

2. Kitart egy rossz házasság vagy kapcsolat mellett, mert fél, hogy pénzügyileg

nem tud a saját lábán megállni.

3. Adósságcsapdába kerül, mert férje nem tud bánni a pénzzel.

4. Olyan pénzügyi kényszerhelyzetbe kerül, hogy választani kell a gyerek és a

munka között.

5. Nem szól bele férje pénzügyi döntéseibe, mert úgy gondolja, hogy nem ért

hozzá, és azt akarja, hogy a családi béke fennmaradjon.

6. Alulértékeli magát.

7. Gyakran réved a jövőbe és mondogatja: Majd egyszer… – de ez az egyszer

SOHA nem jön el.

„Egy lánynak születésétől 18 éves koráig jó szülőkre van szüksége. 18 és 35 éves kora között csinos külsőre van szüksége. 35 és 55 éves kora között jó természetre van szüksége. 55 éves kora felett pedig sok pénzre van szüksége.”
Sophie Tucker

 

Hogyan tudod gyermekedet pénzügyileg felkészíteni az életre?

Gyermeked pénzügyi felkészítését ne úgy képzeld el, hogy majd egy-két alkalommal leülsz és beszélsz neki a pénzről. Ezzel nem mész semmire sem. Ez nem egy „egyalkalmas” beszélgetés során átadható tudás. A pénzügyi intelligencia kifejlesztéséhez több évre, sok-sok gyakorlatra és számodra ostobának tűnő döntéseinek kipróbálására van szüksége gyermekednek.

Mit érdemes hát tenned?

A legszemléletesebb példa arra, hogy el tudd képzelni gyermeked pénzügyi képzését, ha az iskolai matek vagy történelem tanítására gondolsz. Ugyanúgy, ahogy a matematika vagy a történelem esetében, gyermekednek több évre van szüksége ahhoz is, hogy megszerezze a megfelelő pénzügyi tudást. Hasonlóan a matematikához, minél több pénzügyi problémát old meg gyermeked, annál felkészültebb lesz a pénzügyekben. Ezért a pénzügyi képzését gyermekednek be kell vinned a mindennapjaiba, hogy nap mint nap meg kelljen oldania pénzügyi problémákat.

 

Az első millió pénzügyi társasjáték OKTATÓVIDEÓKKAL
– a család minden tagjának

Ajánlott korosztály: 12-99 éveseknek

Ez a társasjáték a modern pénzügyi világot modellezi le amelyben a cél az hogy minél több pénzed legyen. Az első millió társasjátékban a cél egy olyan szemléletmód és tudás elsajátítása amely alkalmazásával gyermeked jobb jövőjét alapozod meg. Ezzel a gondolkodásmóddal gyermeked megteremtheti magának mindazt az életben amire vágyik. A pénz nem lesz akadály többet.

Klikk ide és nézd meg az erről szóló videót!

Szólj hozzá!